Historia

Friends arena har ännu inte stått i extremt många år men det betyder inte att den inte har någon form av historia. Men all historia är historia och även Friends arena började någonstans.

Sveriges tidigare nationalarena var Råsunda och under början av 2000-talet började där komma fram röster om att där borde göras någonting vid den. Råsunda var en väldigt älskad arena men den invigdes 1937 och det var egentligen ganska så uppenbart att den behövde rustas upp. Det tyckte i alla fall många av dem som yttrade sig.

Diskussionerna kring arenan började och från allra första början så var det meningen att Råsunda skulle rustas upp för att arenan skulle kännas fräsch igen och för att den skulle hålla alla krav kring säkerhet. Men förslagen blev alldeles för dyra och ekonomin skulle inte ens vara på gränsen till att klara rusta upp arenan. Då började det istället talas om att man kunde bygga en ny arena i Råsta som nu ännu var en obebyggd stadsdel intill Solna station.

Det diskuterades med Solna och efter att det diskuterats ett tag så var nu planerna väldigt mycket större än innan. Istället för att enbart bygga en ny arena så skulle där nu växa upp en helt ny stadsdel kring den nya arena. Och där skulle finnas hotell och allt annat möjligt tänkbart som skull få denna stadsdel att blomstra.

Det var under starten i 2007 som Swedbank gick in som namnsponsor för arenan och arenan hetta nu alltså Swedbank arena. Det var inte förens under mars månad år 2012 som Swedbank meddelade att de lämnat över namnrätten till stiftelsen Friends som ett led i deras satsning på att skapa ett socialt hållbart och funktionellt samhälle med fokus på framförallt ungdomar.

Planeringen av arenan började redan år 2007 men det var inte förens några år senare nämligen under år 2009 som arenan skulle börja byggas och det var ingen mindre än självaste kronprinsessan Victoria som fick äran att ta det allra första spadtaget till denna fantastiska arena.friends arena historia

År 2012 den 27 oktober så tog Friends arena formellt över stafettpinnen från Råsunda som Sveriges nationalarena. Invigningen av arenan var fantastisk. Närvarande var både kronprinsessan och stadsminister och även 50 000 premiärgladagäster. Föreställningen som ägde rum under invigningen sändes på SVT och hade över hela 1 700 000 tittare. Familjerna satt nästintill på varandra hemma i sofforna för att ta del av denna stora tillställning och inte blev dem besvikna. Det var verkligen en underbar invigning med fantastiska uppträdanden som gjorde att hela svenska folket pryddes av vackra leenden.

Den allra fösta föreställningen efter den stora invigningen av Friends arena var Ladies Night som var otroligt populärt och där efter spelades premiärmatchen den 14 november och detta var då en landskamp mellan Sverige och England. En kanonstart för arenan kan man minst säga!

Friens arena fick absolut en kanonstart! Och dem har efter invigningen fått äran att vara med om flera historiska rekord i sina lokaler. I denna arena har det avgjorts många matcher mellan arga, glada och förväntansfulla spelare som i allra högsta grad vill vinna. Kanske inte till varje pris eftersom att sport inte alltid handlar om att komma först men att vinna har ändå de flesta i målsättning när de kommer ut för att spela.

Ett av de historiska sakerna som skett gällande arenan som Friends arena faktiskt är väldigt stolta över är att dem under år 2013 var en bland de platser som var allra mest incheckade på Facebook. Ett väldigt gott kvitto på att dem hade väldigt många besökare. Inte minst ifrån Sverige utan från hela världen över och det ska dem verkligen fortsätta vara stolta över!

Friends arena är så mycket mer än bara en vanlig arena. Det är en arena med alla möjliga former av hopp och förtroende framförallt förtroende och stöd till ungdomar. Här är det sporten som håller alla samman och som hjälper alla. Ingen ska någonsin få känna sig utanför. Friends arena har haft otroligt många besökare och varje år åker där dit ännu fler för att njuta av matcherna och alla andra olika event som hålls i lokalerna. I Friends arena händer där alltid någonting roligt så det gäller att hålla ögonen öppna.