informationstext om Arlanda Flygplats

Arlanda Flygplats

Arlanda är Sveriges största flygplats och den ligger i Sigtuna kommun i Stockholm. Här är det mer än 20 miljoner passagerare och 230 000 starter per år. Denna flygplats klarar av 80 starter/landningar per timme. Området är 2600 hektar och omfattar ett bansystem med tre banor, fyra terminaler samt olika driftsbyggnader. Det omfattar även jordbruksmark, skogsområden, vattendrag och en sjö. Arlanda är en statlig flygplats som ägs och drivs av Swedavia. Den största andelen passagerare är de som flyger inrikes. På denna flygplats finns det även en VIP-service.

Arlanda får sitt namn

Arlanda flygplats togs i bruk under 50-talet. Man funderade först på att bygga ut Bromma, som var den redan befintliga flygplatsen, men valde att bygga nytt. Arlanda fick sitt namn efter att man utlyste en tävling. Man skulle skicka in vad man tyckte att den nya flygplatsen skulle heta. Dock kom inget av de inskickade bidragen att bli valda, utan juryn valde att föreslå Arlanda. Detta efter att ortsnamnsforskaren Lars Hellberg föreslagit namnet Arland, som kommer från det befintliga Ärlighundra härad, där flygplatsen ligger och i ett dokument från trettonhundratalet omtalades detta som provincia Aarland.

Flygplatsen

14 december 1949 började då flygplatsen att användas men bara för skolflygning. 1960 öppnades Arlanda för trafik och 1962 invigde kung Gustav VI Adolf officiellt Stockholm – Arlanda Flygplats, som då även fått en utrikeshall. Första kända personen som flög från Arlanda var Greta Garbo, som tog flyget till USA.

Under 70-talet ökade charterturismen och man tog då i bruk en särskild charterhall. Den hette då Arlanda International, eller Arlanda utrikes och är idag Terminal 5. Denna invigdes 1976 av Carl XVI Gustaf och ett par år senare 1983, kom Arlanda Inrikes, idag Terminal 4, att invigas den med och då av både Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Bland de vanligaste destinationerna utrikes från Arlanda flygplats finner vi Köpenhamn, London, Oslo, Helsingfors, Paris, Belin, New York, Gran Canaria med flera. Inrikes ser vi destinationer som Luleå, Umeå, Göteborg och Malmö.

Arlanda, mer än bara än flygplats

Arlanda är inte bara en flygplats. Det är även ett nav för marktrafik. Det finns goda kommunikationer som omfattar vägnät, busslinjer, pendeltåg och snabbtåg. Många väljer därmed att bo på flygplatsen. Det finns bland annat hotell från flera kända kedjor här som du enklast bokar på hotellnäraarlanda.se. Ett av de häftigaste hotell är Jumbo Stay, där du bor i en ombyggd Boeing 747.

I Arlanda finns även Arlandastad, som är ett köpcentrum i anslutning till flygplatsen. Här finns alla möjligheter för shopping så väl som att äta eller fika. Det finns dessutom en golfbana här. I Närheten finns det även en fantastisk utsiktsplats vid Halmsjön. När du står på denna kulle kan du se både avgående och ankommande flygplan. Arlanda har även flera guidade visningar. Bland annat finns terminalvisning, som innebär att man får följa med och se vad som händer från att man checkar in, tills att det är avgång. Det finns även bussturer att ta för att få se verksamheten bakom flygplatsen. Utöver det finns det en guidad tur till flygledningstornet.