Fem saker du inte visste om Friends Arena

Fem saker du inte visste om Friends Arena

Att undgå jättebygget i Solna är i princip en omöjlighet. Det har sedan öppningen 2012 redan varit plats för legendariska fotbollsögonblock, där Zlatans cykelspark mot England kanske utmärker sig allra mest. Därutöver har flertalet världsartister hållit rosade konserter på arenan. Friends Arena har etablerat sig väl hos det svenska folket – men hur mycket vet du egentligen om bygget?

  1. Bara en av mediekubens sidor kan vara större än din lägenhet

Mitt i Friends Arena hänger en gigantisk mediekub, där varje sida har en yta på 65 kvadratmeter. I kuben syns till exempel matchstatistik och höjdpunkter när ett sportevenemang som äger rum. Utöver de 260 kvadratmetrarna av kuben som visar bilder under matcher och andra evenemang, finns 647 LED-skärmar för att ytterliga förstärka den visuella upplevelsen.

  1. Föregångaren blir lägenheter

Den tidigare nationalarenan för fotboll, Råsunda, började rivas i samband med att bygget kring Friends började närma sig slutskedet. Tidigare fanns planer på att den nya nationalarenan skulle läggas vid Globen, men valet föll till slut på Friends. Beslutet att bygga en ny nationalarena på en annan plats än Råsunda togs redan våren 2006 – ungefär 6 år innan Friends stod klart.

  1. Redan legendarisk inom bandyn

Svensk bandy har i viss mån lidit av svaga publiksiffror. Under Bandyfinalen 2013 på Friends Arena fanns det dock inte en tillstymmelse till rädsla för att åskådarna inte skulle dyka upp. Här slogs publikrekordet med råge, när nästan 40 000 supportrar sökte sig till arenan för att heja fram sitt bandylag.

  1. Hjärtat i en ny stadsdel

Det är inte bara en stor arena som har vuxit fram i den här delen av Solna de senaste åren. Så har även hotell, lägenheter och butiker gjort. Nämnvärt är givetvis Mall of Scandinavia, som är den största gallerian i Skandinavien.

Stadsdelen som växt fram kring arenan i Solna kallas för Arenastaden. Den fortsätter att byggas på, men enligt planer skall det här finnas 30 000 arbetsplatser och 2 000 bostäder inom en viss framtid. Lägenheterna i Arenastaden är mycket eftertraktade. Än högre lär värderingen av bostäderna bli 2022, när en egen tunnelbanelinje till stadsdelen planeras stå klar.

  1. Kapacitet

Hur många åskådare som arenan kan ta in beror på evenemanget. Maximalkapacitet är 75 000, men är det till exempel en fotbolls- eller bandymatch tar arenan inte in fler än 50 000 gäster. Vid konserter förs en dialog med artisten om vilket format som önskas. Exempel på vanliga format ger plats 12 000, 30 0000 eller 50 000 personer i publiken.