Invigningsmatchen

Den 14:e November var det äntligen dags för fotbollspremiär på nybyggda Friends Arena. Det var inte vilken match som helst utan det var det klassiska mötet mellan Sverige och England. Dagen till ära hade vi fått plats i en loge så platserna gick inte att klaga på. Vi var nästa först på plats och kunde se arenan sakta fyllas, allt var bäddat för fest. Men festen kom av sig lite. Invigningsceremonin med lite musikartister etc drog igång en timme innan avspark och då var arenan bara halvfull och rubrikerna i de svenska tidningarnas direktrapporter var snabba och döma ut detta med rubriker som ”fiasko för nya arenan” och liknande.

Till avspark var det såklart fullsatt och det han bara gå knappt 20 minuter innan det historiska första målet på Friends Arena gjordes och det var självklart Zlatan som gjorde det. Då var det fest igen på arenan det kan jag lova. Men när sedan England både lyckas kvittera och ta ledningen så försvann festen igen. I början på andra halvlek var det det ganska ödslig stämning på arenan och i de engelska mediernas direktrapporteringarna kallades Sveriges nya superarena för ”biblioteket” eftersom det var så gräsligt tyst. Men ack vad de fick ta tillbaka det för det var då Friends Arena blev Zlatan Arena. I den 77:e minuten skickar inhopparen Anders Svensson fram en underbar passning till Zlatan som dundrade in kvitteringen till 2-2. 7 minuter senare bombade sedan samme Zlatan in en frispark bakom Joe Hart i Englands mål. Som om inte det var nog så kom sedan på övertid det snyggast målet jag sett live och förmodligen kommer jag aldrig få se något liknande igen. Joe Hart kommer utfanför sitt straffområde och nickar bort bollen framför en framrusande Zlatan. Zlatan avvaktar lite och när bollen är på väg ner igen så drar han till med en cykelspark från 30 meters avstånd som går hela vägen in i det tomma målet. ett snyggare avslut på invigningsmatchen på Friends Arena kunde ingen ha bett om.Sverige-England på Friends Arena